Stanowisko Gminy Czernica

Aktualności, Poniedziałek, 25 października 2021
Stanowisko Gminy Czernica
Stanowisko Gminy Czernica w zakresie materiału umieszczonego na profilu Biura Prasowego Urzędu Marszałkowskiego Woj. Dolnośląskiego https://www.facebook.com/BiuroPrasoweUMWD w dniu 21 października br., a dot. przekazu medialnego Gminy Czernica z dnia 29 września br.: https://www.czernica.pl/news/952/kiedy-rusza-pierwsze-sklady-na-rewitalizowanej-linii.html

Biuro Prasowe
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego
Ul. Wybrzeże Słowackiego 12-14, 50-411 Wrocław

Szanowny Panie Rzeczniku,
potwierdzamy otrzymanie korespondencji drogą elektroniczną w dniu 21 października br., jak również dostrzegamy Państwa komunikat w social media – @BiuroPrasoweUMWD, dot. przekazu medialnego Gminy Czernica z dnia 29 września br.:

W naszej ocenie jeśli miałby powstać jakikolwiek nowy komunikat lub ulec sprostowaniu krytykowany przez Państwa przekaz, to poza tym co zostało już ujęte, należałoby go jedynie wzmocnić o kilka kwestii, a tego czynić pierwotnie nie zamierzaliśmy.

Dane opublikowane na naszej stronie są prawidłowe i ujmują informacje o źródle finansowania projektu ze środków RPO WD 2014 - 2020, które otrzymała gmina Czernica - na chwilę obecną w wysokości 1,4 mln zł. Natomiast faktycznie wartość całego zadania zrealizowanego przez Lidera PKP PLK oraz partnerów – gminy: Wrocław, Czernica i Jelcz – Laskowice to 126.723.588,52 zł (a nie 103.580.990,96 zł), z czego wartość kosztów kwalifikowanych wynosi 83.160.759,41 zł, które w 85% zostało dofinansowane ze środków RPO WD na lata 2014 – 2020. Różnica w zakresie całkowitej wartości projektu powstała z faktu, że Gmina Czernica nie była w posiadaniu ostatniego aneksu nr 4 do umowy o dofinansowanie zawartego w dniu 12.08.2021 r. Ponadto projekt objęty był dofinansowaniem z RPO WD o czym można było wyczytać również ze stanowiska miasta Wrocław, które jest podwieszone pod komunikatem gminy z dnia 29 września br.

Może warto przypomnieć w tym miejscu, że projekt rewitalizacji linii 292 zyskał od początku (2016 rok) status tzw. projektu indykatywnego (pozakonkursowego), który w ocenie Zarządu Województwa Dolnośląskiego był kluczowy dla rozładowania narastającego paraliżu komunikacyjnego po wschodniej stronie miasta Wrocławia. Członkiem Zarządu Województwa Dolnośląskiego w kadencji 2014-2018 był m.in. Pan Tymoteusz Myrda i dla gminy nie ma znaczenia, że był członkiem od 31 marca 2016 r. do 28 czerwca 2016 r. (źródło Wikipedia), chyba że był przeciwny rewitalizacji tej linii ale to już może ustalić Pan, Panie Rzeczniku. Nie zmienia to jednak faktu, że wydano ponad 126 mln zł na projekt, którego jak najszybszym wdrożeniem zarząd województwa winien być zainteresowany, no chyba, że tak nie jest.

Z Szacunku do osoby Pana Marszałka nie upubliczniamy treści pism Członka Zarządu Województwa Dolnośląskiego będącymi odpowiedziami na nasze zapytania „Kiedy” – do chwili obecnej brak jest jasnej deklaracji z Państwa strony w oficjalnych dokumentach.
Nie jest też naszą intencją walka na oświadczenia i sprostowania - nas ten typ dialogu nie interesuje z Państwem i nie to jest najważniejsze w tej sytuacji. 103 mln? 126 mln? – kwoty te, choć dla nas niebagatelne, to nie mają dziś już najmniejszego znaczenia w sytuacji, gdy nasi Mieszkańcy nadal nie mają deklaracji z Państwa strony kiedy ruszą pierwsze składy. Tory zaczynają rdzewieć, infrastruktura towarzysząca do realizacji której Gmina Czernica była zobowiązana zaczyna niszczeć, coraz większe ilości spalin trafiają do atmosfery (wg danych GUS za 2020 r. Gmina Czernica plasuje się na 1 miejscu w kraju pod kątem „Salda migracji na 1000 osób”), a kursów składów na linii nr 292 jak nie było, tak nie ma i niech to będzie podsumowaniem tej sytuacji.

W naszym pierwotnym przekazie Panie Rzeczniku nie napisaliśmy, a powinniśmy wspomnieć, że linia ta miała ruszyć wg pierwotnych planów dużo szybciej. Wszyscy chyba pamiętamy kiedy, a Państwo szczególnie wiedzę dot. „kiedy” posiadacie i mowa tu o datach ogłaszanych przetargów na dostawę taboru oraz to jak wyglądały okoliczności towarzyszące tym wydarzeniom.

Szanowny Panie Rzeczniku. Cieszy niezmiernie fakt, że m.in. pod naporem protestu Mieszkańców Gminy Czernica oraz po naszych działaniach, zaczęli Państwo w końcu dostrzegać w zakresie ruchu kolejowego również część województwa na wschód od stolicy regionu. Tyle i aż tyle.
Oczekując z niecierpliwością na zapowiadane w dniu 29 października br. spotkanie Marszałka Województwa Dolnośląskiego z Wójtem Gminy Czernica, pozostajemy z Państwem w kontakcie.

Marcin Golański - Sekretarz Gminy Czernica

Urząd Gminy Czernica

ul. Kolejowa 3, 55-003 Czernica
Telefon:
Fax:

Godziny pracy Urzędu:

poniedziałek 7:30 - 15:15
wtorek 7:30 - 15:15
środa 8:00 - 17:00
czwartek 7:30 - 15:15
piątek 7:30 - 15:15

Konto bankowe oraz NIPy

Konto bankowe:
Santander Bank Polska S.A.
Nr 62 1090 2398 0000 0001 4728 8989

NIP Urzędu Gm. Czernica: 896-13-14-672